Ontwaken door angst

Griekenland trip najaar 2022

10 november 2022

Door donker worden sterren zichtbaar
Zonsonder- en opgang, dat blijft hier toch wel echt prachtig….๐Ÿ™Œ๐Ÿ’›๐Ÿ’ซ
Zo ontwaken na afgelopen nacht is wel echt een cadeau.

Vannacht is het me gelukt om de buitengeluiden te omarmen, te laten zijn voor wat ze zijn.
Ik begon de nacht met oordoppen, maar degenen die mij kennen weten dat ik daar heel slecht in ben. En dus waren ze ook heel gauw weer uit.
Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik veilig ben.
Er is nog een diep trauma wat zich hier heeft laten zien tav een moord gepleegd bij mij in huis jaren geleden en daarom zijn de nachten een uitdaging. Iets waarvan ik dacht dat ik het destijds had verwerkt met slachtofferhulp en diverse therapieรซn. Maar ik heb het toen eigenlijk alleen maar een plek gegeven en daardoor onbewust van me weggedrukt, iets met de overtuiging dat ik niet m’n verhaal ben en als mens ervaringen op doe om te groeien en te helen. Alhoewel ik daar nog steeds in geloof, draag ik het wel met me mee en nog niet eerder heb ik de angst voor me geplaatst zoals nu.

Zo binnen zo buiten
Een vriendin van mij zei het laatst treffend, ‘Als je een trauma van die aard in je eigen veilige omgeving mee hebt gemaakt, raak je de onbezonnenheid kwijt en dat zal je hele leven lang een wond blijven’.
En ze had gelijk. Nu ik hier weer zo volledig op mijzelf aangewezen werd, liet het zich weer zien. Er ontstond een alertheid, ik stond direct weer aan en belandde in een algehele freeze modus
En juist daarom ben ik zo blij met mijn kleine overwinning van vannacht. Ik vertelde mijzelf vannacht dat de honden verderop in dit dorp blaffen bij het minste of geringste, dat gaat namelijk de hele nacht door, en dat het alarm vd villa hier tegenover ook zomaar om alles af kon gaan, dat deed het destijds bij Bob en mij ook toen we nog woonde aan de Harry Banninkstraat. Ook ben ik teruggekeerd naar binnen en heb me heel bewust geconcentreerd op mijn ademhaling. En het heeft mij geholpen.

Volgende week maar een massage boeken voor mezelf om de tot nu opgeslagen spanning in m’n lijf wat losser te maken en vandaag maar weer eens even een duik nemen in de helende zee, vanwege de mineraalbronnen onder water, van Loutraki denk ik….๐Ÿ™Œ๐Ÿ’›๐Ÿ˜‡๐Ÿฅฐ